Cukrownie
Optymalizacja produkcji cukru z sitami energooszczędnymi
Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler w prasach do wysłodków buraczanych zapewniają optymalne odwodnienie wysłodków, umożliwiając w ten sposób obniżenie zużycia energii oraz kosztów utrzymania. Dzięki maksymalnej ilości otworów i ich idealnie geometrycznemu kształtowi minimalizowane jest ryzyko zatkania. W ten sposób osiąga się optymalne wyniki przy usuwaniu wody, co zmniejsza zużycie energii potrzebnej do wysuszenia wysłodków. Kolejnym ważnym aspektem usuwania wody jest obok liczby otworów także odpowiednia odległość między ślimakiem i sitami prasy. Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler cechują się większą odpornością na otarcia i zginanie, co skutkuje ich dłuższą żywotnością. Stabilność sit jest wynikiem ich konstrukcji i zastosowanych stopów stali szlachetnych, które są odporne na ścieranie, będąc równocześnie doskonale dostosowane do wymogów procesów przebiegających w prasach.

Zalety
Zoptymalizowana wolna powierzchnia robocza w celu maksymalnego odwodnienia
Idealnie geometryczny kształt otworów wierconych w celu zmniejszenia ryzyka ich zatykania
Starannie dobrane materiały pod kątem większej stabilności i dłuższej żywotności sita
Niedziurowana płaszczyzna i mostki zapewniają wyższą stabilność i mniejszą deformację
Sita wykrawane w przystępnych cenach do prasowania wysłodków buraczanych
Wykrawanie jest stosunkowo tanią techniką perforacji. Sita perforowane za pomocą wykrawania przeznaczone do prasowania wysłodków posiadają otwory powyżej 1 mm i grubość blachy 1–2 mm w zależności od średnicy otworów. Niewystarczająca stabilność tych cienkich blach kompensowana jest ramionami lub blachami podpierającymi. Jednakże wzmocnione blachy zmniejszają w porównaniu z sitami wierconymi całkowitą powierzchnię roboczą, czyli zdolność do odwadniania. Do normalnych pras do wysłodków buraczanych są do dyspozycji następujące sita wykrawane:
Cienkie sita z otworami o małej średnicy
Blachy wzmacniające z grubszego materiału i wielkimi prasowanymi otworami
Sita odpowietrzające z wielką otwartą powierzchnią i różnymi kształtami otworów, np. otwory daszkowe (patrz niżej)
Sita ANDRITZ do prasowania wysłodków buraczanych
Dna ConiPerf kierują krążeniem powietrza w suszarkach fluidalnych
Dna przepływowe z blachy ConiPerf to najlepszy wybór do urządzeń z warstwą fluidalną (np. do suszenie lub chłodzenia cukru).
System ConiPerf różni się od innych perforacji, ponieważ chodzi tutaj o pewien rodzaj “przesłoniętego” otworu. Blachy ConiPerf cechują ukośne, lekko stożkowe otwory, ścięte w kierunku przepływu. Układ otworów wytwarza przepływy równoległe do powierzchni blachy. Powoduje to, że cukier płynie w określonym kierunku i nie przelatuje przez otwory.
Wewnątrz dna przepływowego można umieścić różne blachy lub segmenty o ustalonych kierunkach przepływu.
Blachy ConiPerf zapewniają wymagany spadek ciśnienia.
Proces wewnątrz suszarki z warstwą fluidalną przebiega przy zastosowania systemu ConiPerf korzystniej niż w przypadku innych rodzajów urządzeń suszących, co zapewnia mniejsze uszkodzenia kryształów cukru i mniejszą ilość pyłu.
Sita dla wieży ekstrakcyjnych typu DDS
Sita dla wieży ekstrakcyjnych typu DDS produkowane są jako segmenty z otworami wytłaczanymi, wierconymi lub frezowanymi. Najczęściej stosowane są segmenty frezowane ze szczelinami o wymiarach 1,2x190 mm o grubości 4–5 mm lub wiercone segmenty z otworami walcowo- -stożkowymi o średnicy 2–3 mm I grubości blachy do 3 mm.
Sita dla wirówek cukrowniczych do pracy ciągłej i partiami
SSita MicroPerf z chromowanej stali szlachetnej zaopatrzone w szczeliny o szerokości 0,06 mm lub 0,09 mm są co prawda droższe, ale wyraźnie bardziej skuteczne niż ocynkowane sita chromo-niklowe. Sita MicroPerf posiadają jeszcze inne zalety:
Wolna powierzchnia do 9%
Dłuższa żywotność: 400–800%
Większa wydajność soku / wyższy procent cukru