Hlavní logo

Cukrownie

Optymalizacja produkcji cukru z sitami energooszczędnymi


Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler w prasach do wysłodków buraczanych zapewniają optymalne odwodnienie wysłodków, umożliwiając w ten sposób obniżenie zużycia energii oraz kosztów utrzymania. Dzięki maksymalnej ilości otworów i ich idealnie geometrycznemu kształtowi minimalizowane jest ryzyko zatkania. W ten sposób osiąga się optymalne wyniki przy usuwaniu wody, co zmniejsza zużycie energii potrzebnej do wysuszenia wysłodków. Kolejnym ważnym aspektem usuwania wody jest obok liczby otworów także odpowiednia odległość między ślimakiem i sitami prasy. Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler cechują się większą odpornością na otarcia i zginanie, co skutkuje ich dłuższą żywotnością. Stabilność sit jest wynikiem ich konstrukcji i zastosowanych stopów stali szlachetnych, które są odporne na ścieranie, będąc równocześnie doskonale dostosowane do wymogów procesów przebiegających w prasach.



Zalety


Sita wykrawane w przystępnych cenach do prasowania wysłodków buraczanych

Wykrawanie jest stosunkowo tanią techniką perforacji. Sita perforowane za pomocą wykrawania przeznaczone do prasowania wysłodków posiadają otwory powyżej 1 mm i grubość blachy 1–2 mm w zależności od średnicy otworów. Niewystarczająca stabilność tych cienkich blach kompensowana jest ramionami lub blachami podpierającymi. Jednakże wzmocnione blachy zmniejszają w porównaniu z sitami wierconymi całkowitą powierzchnię roboczą, czyli zdolność do odwadniania. Do normalnych pras do wysłodków buraczanych są do dyspozycji następujące sita wykrawane:


Sita ANDRITZ do prasowania wysłodków buraczanych

Dna ConiPerf kierują krążeniem powietrza w suszarkach fluidalnych

Dna przepływowe z blachy ConiPerf to najlepszy wybór do urządzeń z warstwą fluidalną (np. do suszenie lub chłodzenia cukru).


Sita dla wieży ekstrakcyjnych typu DDS

Sita dla wieży ekstrakcyjnych typu DDS produkowane są jako segmenty z otworami wytłaczanymi, wierconymi lub frezowanymi. Najczęściej stosowane są segmenty frezowane ze szczelinami o wymiarach 1,2x190 mm o grubości 4–5 mm lub wiercone segmenty z otworami walcowo- -stożkowymi o średnicy 2–3 mm I grubości blachy do 3 mm.


Sita dla wirówek cukrowniczych do pracy ciągłej i partiami

SSita MicroPerf z chromowanej stali szlachetnej zaopatrzone w szczeliny o szerokości 0,06 mm lub 0,09 mm są co prawda droższe, ale wyraźnie bardziej skuteczne niż ocynkowane sita chromo-niklowe. Sita MicroPerf posiadają jeszcze inne zalety:



Download