Przemysł spożywczy i produkcja pasz


Perforowane blachy i sita szczelinowe Andritz Fiedler stosują czołowi światowi producenci artykułów spożywczych i pasz. Zastosowanie znajdują przede wszystkim w procesach separacji, recyklingu i zagęszczania.

Cukrownie


Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler w prasach do wysłodków buraczanych zapewniają optymalne odwodnienie wysłodków, umożliwiając w ten sposób obniżenie zużycia energii oraz kosztów utrzymania. Dzięki maksymalnej ilości otworów i ich idealnie geometrycznemu kształtowi minimalizowane jest ryzyko zatkania. W ten sposób osiąga się optymalne wyniki przy usuwaniu wody, co zmniejsza zużycie energii potrzebnej do wysuszenia wysłodków. Kolejnym ważnym aspektem usuwania wody jest obok liczby otworów także odpowiednia odległość między ślimakiem i sitami prasy. Wiercone sita firmy ANDRITZ Fiedler cechują się większą odpornością na otarcia i zginanie, co skutkuje ich dłuższą żywotnością. Stabilność sit jest wynikiem ich konstrukcji i zastosowanych stopów stali szlachetnych, które są odporne na ścieranie, będąc równocześnie doskonale dostosowane do wymogów procesów przebiegających w prasach.

Sokowirówki


Wiercone kosze sitowe potrafimy wykonać z otworami 0,4 mm, nawet z bardzo grubej blachy. W przypadku mikroperforacji jesteśmy w stanie wykonać nawet otwory 0,1 mm. Dzięki temu możemy zaoferować kosze sitowe o wielkiej powierzchni czynnej, wysokiej stałości, a przy tym z najmniejszymi możliwymi otworami.Wykrawanie to najtańszy i najpowszechniejszy sposób perforacji. W zależności od grubości blachy potrafimy wykonać otwory o średnicy nawet 0,4 mm. Dzięki parametrom technicznym naszych dziurkarek oferujemy także wykrawane kosze o bardzo wielkim prześwicie. Sítové koše - ovoce Mniejsza wytrzymałość i stabilność tych koszy kompensowana jest przez zewnętrzny szkielet wzmacniający lub wzmacniający kosz perforowany. (Powoduje to częściowe zmniejszenie prześwitu, a tym samym skuteczności, w porównaniu z koszami wierconymi.)

Browary

Sita denne z naszych perforowanych blach nierdzewnych są kluczowym elementem kadzi odcedzających stosowanych przy produkcji piwa.

Zalety:

Frezuje się z pełnego materiału, dlatego czyszczenie jest łatwiejsze (automatyczne dysze czyszczące), czyszczenie jest 100%, jest więc optymalne pod względem higienicznym.
Nie ma spawów.
Zupełnie równe.
Dokładna szerokość szczelin (w +/- 0,03 mm) – dzięki temu można dokładnie zdefiniować przepływ, dokładnie określenie ilości słodu, bardzo czysta brzeczka, automatyczny proces może być bardzo dokładnie sterowany.

Formy serowarskie


Przy produkcji serów pomocne są formy serowarskie z ConiPerfu® i wykrawanych perforowanych blach.

Formy wyprodukowane są z blach perforowanych technologią ConiPerf® czasami uzupełnione blachami wykrawanymi. Są też do dyspozycji formy ze specjalnych blach perforowanych, które są wytłaczane, a w miejscach tłoczeń posiadają okrągłe otwory.